A Bitter Taste Of Friday

Friday It Is! Äntligen? Eller snarare helt slutkörd. De senaste två-tre dagarna har tagit väldigt mycket energi. Judoträning i onsdags följt av en heldag av ärenden som gick i ett. Har sovit mer än vad jag borde men känns ändå som det inte är nog. Att göra något lagom är fortfarande svårt för mig så fort jag känner lite flyt i vardagen. Då vill man göra allting på en gång.
 
Nåväl. Fredag it is. Sambon jobbar tills senare ikväll. Ebbakatten ligger gott och sussar på sin gröna filt bredvid mig i soffan. Orkar knappt trycka på tangenterna inimellan. Bra där. Tänkt mig lite städning idag men får se hur det blir med detta. Nyheterna påpekar att det är Förintelsens MinnesDag och alla foton med dessa från den tiden. Är fortfarande fruktansvärt svårt att kunna sätta sig in i denna hemska händelse. Men att vi ständigt ska påminnas över detta behövs verkligen i dessa tider. Speciellt när Trump börjar sin nationalistiska väg som president och moderaterna vill ta fördel av sverigedemokraterna. Kan väl inte bli mer aktuellt än så. 
 
Detta skrev jag förra året på Förintelsens MinnesDag: http://borghansen.se/2016/january/forintelsen-vs-goda-krafter.html
 
 
Förutom detta så fortsätter kampen om barnmorskan som inte vill utföra aborter. Själv kan jag tycka att det kan väl finnas andra uppgifter inom vården som inte har med detta att göra? Men att kräva att man ska bli särbehandlad tycker jag är lite väl att begära från hennes sida. Att dessutom amerikanernas abortmotståndsrörelse lägger sig i detta tycker jag är löjligt i alla högsta grad. 
 
För att komma med en solskenshistoria bland alla nyheter så blev en ung granne till en 89 årig tant bästa vänner. Tycker jag är hur härligt som helst. Själv har jag också en softspot för gamla människor. De har (oftast) så många historier och erfarenheter att berätta om. Hade lätt haft en 89 årig granntant som bästis. Vem hade inte?
 
Har det senaste lagt tid till både inlägg på judobloggen samt blogginläggsummering här. Den sistnämda tar rätt mycket tid då jag bloggade väldigt mycket inlägg förra året. Har endast kommit fram till maj månad. Men skam den som ger sig. En paus för diskande och middag. Nu ligger man i soffan och tar in mysfaktorn. Tänk att en dag kan vända så drastiskt i mående till det bättre. Nästa steg blir nog en hallosmoothie följt av en lång varm dusch. God Kväll!

Fifty Shades Of My Day

God Dag! Eller ja. En extremt grå dag snarare om man tar sig en kik utanför fönstret. Dimma, dis, regn och blåst avlöser varandra. Ingen sol så långt ögat kan nå. En promenad känns inte inbjudande alls. Hemmapysslande idag med med andra ord. Sambo åkte nyligen till jobbet. Ebbakatten myser gott i garderoben. Dagen har fyllts av kaffe, blogguppdaterande, middag och mys. Håller för tillfället på att Bloggsummera året 2016 som gått. Vilket tar sin lilla tid. Bara i januari och februari har det bloggats ca 50 inlägg. Vilket i sin tur blir mycket länkande för att få med allihop i summeringen. Nåväl.
 
Förutom bristen på bra väder så vänder jag en blick mot dagens nyheter. Fortfarande turbulens och tjafs kring Trump och hans agerande borta i USA. Att han "allierar" sig med både Ryssland och andra länder som inte föregår med det bästa exemplet som nationer. Sjukhusskandaler avlöser varandra. Skickas inte gravida hem från akuten och dör så skickas 99 åringar också hem för att inte bli negativ statistik. Stora Akutsjukhuset Näl har en vattenläcka och tvingas ta in vatten på flaskor för att inte patienter ska bli mer sjuka. På tal om att vara sjuk så hoppas jag slipper influensatider i år. Håller alla tummar och tår! Även om jag både idag och igår har känt av lite extra dåsighet i kroppen.
 
Judokoll: Ännu ingen World Tourtävling på gång kommande helg att få kika på..drar tydligen inte igång förrän i februari. Aja den som väntar på något gott. Får väl roa mig med att det kommit upp nya regler för tävlingar, vilket redan ska införda på prov från och med februari. Nya tester för att få en positivare judoanda och komma ifrån fult taktiskt spelande kan jag tänka. Vissa säger att det ska höja publikvänligheten men jag tycker vi ska ha tålamod att pröva oss fram för att sedan utvärdera. Själv litar jag på domare och andras kunskap som sköter detta både i sverige och i övriga världen. Här är reglerna i korthet och i min tolkning:
 
1. Wazari eller ippon. Inga andra poäng finnes.
Två wazari blir inte Ippon utan man kan samla på sig dessa obegränsat.
 
2. Matchtid 4 min både för kadett, junior, senior, män som kvinnor (positivt).
 
3. Tre shido blir nu automatiskt HanSoku-Make. Tidigare 4 shidos.
Men att shido antal inte avgör en förlust/vinst när tiden är slut (positivt).
 
4. Fasthållningstid: Wazari (10 sekunder) och övrigt 20 sekunder till Ippon.
 
5. Golden Score. Man tar med sig ev poäng/varningar in i sin Golden Score.
Vid lika fortsätter matchen. Endast tre shido kan avbryta matcher förutom matchpoäng.
 
6. Negativa grepp ska inte bestraffas med shido sålänge det sker i samband med kast.
Att föra in fingrar i den andres ärm eller byxlinning ska däremot straffas med shido. Även negativ judo då det strider mot sportens anda.
 
7. Givmildhet med varningar. Även att inte vara allt för strikt med shido som domare utan ge judokas en chans att visa positiv judo.
 
8. Brygga. Ska straffas med HanSoku-Make.
Landar Uke på båda armbågar bakåt ska det utdelas wazari. 
 
9. Björngrepp. Ska direkt straffas med Shido, om tori måste ta grepp innan kast.
Krånglig regelpunkt med mycket text..så hängde inte riktigt med i allt.
 
10. Judogi. Mellan varje hajime och mate ska judokas själva se till att dräkten sitter bra utan någon större tillsägelse från domaren. 
 
Åsikterna är många kring detta. Vilket är positivt. Reaktioner betyder engagemang för sporten. Godkväll!