I Klassrummet

Läraryrket.Att jobba med ungdomar.Kan vara ett spännande yrke om man får rätt kontakt och inspirerar och pushar dem på ett positivt sätt och ser alla utifrån sin förutsättning.Men även detta mynt har sin baksida.Tänk om du arbetar på en skola och du kämpar varje dag med att få fram ditt budskap medans klassen bara leker.Måste vara enormt frustrerande.Då spelar det ingen roll om du har toppbetyg eller andra kvalitéer om du inte kan upprätthålla den sociala kontakt och diciplin i klassen.
 
En annan sak jag funderar på är även att dessa lärare som jag minns varit kanon och kompetenta lärare, vem vet kanske någon av dem saknar den där lärarlegitimationen? Visst att det ska vara behöriga men kan det inte få en särkild bedömning utifrån sitt yrkesår? För vi har inte råd att förlora fler lärare just nu.Intresset är väldigt lågt och det verkar inte bli bättre som det ser ut just nu.En annan sak som bidrar till kalssrummets miljö är just storleken.Klart att man inte alltid kan hantera en mindre folksamling till att koncentrera sig mot en mindre skara.Vi hade mindre klasser på gymnasiet och det kändes mycket bättre faktiskt.Man fick mer ut av det,inget stoj och ingen kunde balla ur på samma sätt.Vad tycker du om klassrumsmiljön idag?

Vem är du?

Man kan se dig på stan, på arbetsplatser och på tv.Den naiva personens syn på sin omgivning. På bussen, tåget eller spårvagnen. Sitter på sin plats och sätter sin väska på sätet bredvid för att kunna sitta ifred. Spelar ingen roll när en stackars gammal dam kommer på och letar plats på bussen med rangliga ben. Då ser dessa sig omkring och väntar ut tills någon av de andra medpassagerarna som har mest respekt för damen kommer att resa sig från sin plats.
 
Samma gäller förälder med barn. Sen när blev denne så avtrubbad som medmänniska? Klart att det finns väldigt många som inte tillhör denna kategori men endå ledsamt att se tycker jag. Likt en robot som är påväg från punkt A till B. Att leva i nuet kan vara svårt. Man tänker kanske ständigt på dit man ska och vad man ska göra när man kommer fram. Men försök att vara i nuet, att vara i just det där tåget, titta dig omkring och studera din omgivning. Till och med om någon far illa i ett bråk så står folk och bara tittar på, som de vore helt normalt. Och frågar man om någon sett händelsen så skakar man på huvudet.
 
Känner du dig själv träffad så ber jag dig att vakna. För visst hade du själv velat att folk ingrep när du själv råkade illa ut? Jag har själv inte svårt alls för detta. Att hjälpa en gammal rullstolsburen man som inte når upp till en vara i matbutiken till att låta äldre ta min plats på bussen. Respekt för andra människor och speciellt äldre är en bristvara. Men respekt för de andra människor jag talar om har jag inte. De är inte värt mycket i mina ögon. Vad har du för syn på andra människor? Vem är du och vem önskar du att du var?
Glädje - Hem - Hjärta - Känslor - Omgivning - Sunt Förnuft - Vardagsbetraktelser - Vänlighet - bra bloggämne - förebild

Självbevarelsedrift

Allt för ofta hör jag nutidens såkallade "fula" ord i alla tänkbara situationer.Som man med lätthet kan trycka in i en mening här och var.Alltifrån Bögj*vel till namn på olika könsdelar.Det har blivit så vanligt så det flesta inte ens reagerar längre.Till och med jag kan erkänna att det kan slinka med i vissa tillfällen.Det intressanta är endå varför gör vi detta? Varför måste vi använda dessa ord och varför är dessa inprogrammerade istället för alternativt satan, skit och fan?
 
Är det från tv och media, omgivningen eller rent av internet som er oss alla dessa influenser? Att till och med barn på förskolan kan ha snappat upp dessa ord? Hur kommer det sig? Framförallt i detta inlägg var det ordet bögj*vel som fick mig att reagera.När någon gör fel, klantar sig eller är konstig så ploppar ordet bög ut med enkelhet.Kan tänka mig att det används mycket speciellt bland den yngre generationen där man hör det som allra tydligast.Vad har detta med läggning att göra? Inget alls. Vad har en person med ett könsdel att göra? Inget alls. Är självbevarelsedriften i dagens samhälle påväg att försvinna? Att orden som kommer ur ens mun är acceptabelt i alla lägen?
 
Jag är väl medveten om att det finns otroligt många som ej använder dessa ord,men problemet kvarstår.Samma utveckling ser jag i debatten om invandrare.Det verkar vara fritt fram att tala om dessa på både ett nedvärderande och grovt sätt.Vi mot dem-tänket.Allt är inte svart och vitt och ju mindre man har och göra med dessa "ovälkomna" varelser desto mer tycker man och mer förutfattade fördomar kommer ur munnen.Jag väljer själv att inte delta i dessa diskussioner då jag anser att det tar onödig energi.Så oavsett om du använder fula ord eller förutfattade meningar om folk i samhället så ber jag dig att försöka tänka i en annan bana.I slutändan är det vi som speglar hur vårt samhälle.Hur är du?
 
 
 
 
För och nackdelar - Makt - Nyhetsreflektering - Omgivning - Sunt Förnuft - intressant - irritationsmoment - öppet sinne