Prestation vs Livskvalité

Tävlingshetsen blir allt tydligare genom tvrutan. Att tävla i matlagning, bakning, bonderi, dans, sång, att sy på tid och i frågesport. Den sistnämnda är nog den enda som jag egentligen tycker är helt okej att kika på då man kan vara med och svara för sig själv. Men annars när jag tänker efter så finns det väl inte överdrivet många program som inte innehåller något tävlingsmoment. Kanske nyheter, talkshows och övriga filmer förstås. Men att det ska tävlas i allting? Ingen som reagerar över det?
 
Nu närmast Melodifestivalen, tävla i musik och bedömas. Skulle vilja se program som inte handlar om pengar, status, priser eller någon typ av prestation. Hälsoprogram? Ta upp ämnen all kan ha nytta av? Fler miljöprogram och vad vi faktiskt gör med vår planet tycker jag ska få mer plats än idag. Sen vet jag mycket väl att tv styrs av tittarsiffror och det som ger mest syns mest, men att tänka i nya banor? Ett speciellt program dyker upp; Biggest Looser. Bara ordet? Va? Hade de slut på namnidéer? Tävla i vem som går ner i vikt snabbast? Är det sunt? Det finns ju liknande program där de bara tävlar emot sig själv med en personlig tränare och det tar in allt som hör till att må bra, familjestöd,allt från självkänsla till bra förhållande till mat.Att man får något som varar även efter programmet. Men bara ren tävling tycker jag känns bara så fel! Och sen undrar man varför många lider av prestationsångest, inklusive mig själv. Allt måste väl ha sin gräns?
 
Men inställningen är man bäst till vilket pris som helst så är det detta som väger tyngst. Spelar ingen roll om det tävlande bryter ihop efter kanske tar psykisk skada av att kanske ännu en gång förlora? Då tänker man kanske automatiskt "Ja är man med i leken får man leken tåla". Nej! Inte om spelreglerna sätts av andra. Min önskan skulle vara mer hälsoprogram och visa mer bra saker man kan använda sig av i livet. Intressanta ämnen om livet. Den motivations och vägledningskursen jag nu gick har lärt mig otroligt många bra saker som jag önskar att jag lärt mig innan min sjukskrivning. Skulle vara obligatorisk som kurs under gymnasiet för alla. Hälsa, vägledning, lära om stress(på riktigt!), sätta gränser, gå igenom privatekonomi och hur livet fungerar efter gymnasiets slut.Tror mindre unga hade hamnat i skuldfällor och dylikt med lite mer kunskap.Kunskap om livet.På riktigt!
 
 
 
 
 
 
jeanette sandelin

HEJ! Här måste jag kika in i fortsättningen :)

Svar: Hej Jeanette!Kollade in på din blogg idag också så vad kul att du blev nyfiken :)
Ellie