World Judo Day 2016

Redan har ett år passerat sedan sist. Oändligt med judoaktiviteter har avlöst varanda minst sagt under året. För att inte tala om ett helt fantastiskt OS vi fått möjlighet att följa. Fyra svenska deltagare tog sig med blod svett och tårar fram till OS. Tre fler än OS 2012. Mia Hermansson, Robin Pacek, Martin Pacek och Marcus Nyman. Fyra starka judokas med enormt driv och potential. Med Robert Eriksson bakom sig presterade de grymt bra trots all press som ett OS kan innebära. Många hade chansen att ta sig vidare i sin första OS-match. Dock gick erfarna Marcus Nyman allra längst. Nämligen 5 matcher fram till bronsfinalen där det sedan tog stopp. Ett resultat att faktiskt vara grymt stolt över. Vi har ett topplandslag som visar att ingenting är omöjligt. Förebilder som jag tycker få andra sporter faktiskt har när det gäller att delta i evenemang tillsammans med svenska judofolket. All cred till er!
 
Förutom Olympiska Spelen 2016 har vi även haft vår judoka Nicolina Pernheim som kämpade minst lika hårt på årets Paralympics 2016. Som trots orättvisan tog sig till bronsfinal. I en klass där Nicolina som enda blinda utövare fick tävla mot bättre seende. En grym insats som heter duga gjorde Nicolina trots de skeva reglerna. Förutom hennes prestation är även Nicolina Pernheim en förebild för otroligt många judokas både i sverige och världen över. Som tränare, ambassadör för blinda utövare och en fighter för att skapa en rättvisare tävlingsvärld. Att skapa en klass i paralympics endast för blinda. Där det i nuläget brister totalt. Och både fusk och annat istället blir allt vanligare. Men Nicolina Pernheim viker sig inte så lätt. Vi kommer definitivt se mer av henne framöver vare sig det är på mattan, i judovärlden eller som den fantastiska ambassadör hon är. Stort Lycka Till! Du är en riktig förebild!
 
Gruppen Judotränare/Judotränande växer sakta med säkert år för år. Det är med sådan glädje att se att de är såpass uppskattat av många judointresserade. Unga som gamla, anhöriga som elitutövare. Antalet har ökat från förra årets 2000 medlemmar till 500 till. Viktigt för mig detta året förutom att visa upp både landslagets tävlingar och resultat har varit andra delar av landslaget. Både U18 och U21 Landslag och B-truppen Seniorer. Att belysa även deras framgångar, resor och tävlingar. De som kanske lätt glöms bort bakom våra OS-stjärnor. Ett iniativ som både varit uppskattat och roligt att få följa helt klart!
 
Årets tema på World Judo Day - Judo For The World. För mig står det för att vi har denna underbara sport tillsammans världen över. Trots landsgränser har vi samma judohjärta. Grundstenarna. Ödmjukheten. Respekten. Viljan att lära. Genom hela livet. Det spelar ingen roll om du är en gammal judomotionär i sverige , eller en judostjärna från Japan. Båda har en anknytning till Judo. Som är så mycket mer än en sport. En enda stor familj helt enkelt oavsett vem du är.
 
Tack till er som för judo vidare. Som kämpar för både utveckling och nya idéer. Som står upp för sportens anda och välmående. Ni tränare, coacher, föräldrar och klubbar som sliter hårt idéellt för att få det att gå runt. En eloge till er! Vi är alla beroende av varandra! För som sagt, finns det inga barntränare kommer det heller inte finnas superjudostjärnor eller bättre medmänniskor för den delen. Grattis på födelsedagen Jigoro Kano.