Grått Perspektiv

 

Dagar då inget stämmer. När saker går fel eller andra saker som påverkar dig i livet gör det. Men alla har rätt till sin reaktion och sin resa. Vare sig det tar flera år några timmar eller bara minuter. Även om det inte alltid är det mest förnuftiga just då så är situationen under bearbetning. Det du inte ser nu ser du sen och vice versa. Hellre det än alltid behöva vara korrekt.

Speciellt för tjejer känns detta extra ständigt aktuellt. Genom alla tider ska vi vara den förnuftiga, lugna och ansvarfulla. Oavsett vad som kastas på oss. Att flippa ut som tjej förvånar fortfarande de flesta än idag. För normen alltid sagt så. Att inte få reagera som en bråkig pojke och få svaret äh han kommer växa ifrån det, vänta bara några år ska du se”.

Eller att man låter pojkarna svara fritt i klassen utan att räcka upp handen medan den tysta flickan får vänta på sin tur. Att få vänta på sin tur. Läs den meningen en extra gång. Ju mer jag läser den ju mer frustrerad blir jag. Om flickan istället skulle prata rakt ut skulle hon ju såklart vara ouppfostrad och oförutsägbar. Medan pojkens uppförande blir taget med en klackspark. För så är ju pojkar”.

Så länge samhället accepterar ojämlikheten så kommer det existera helt enkelt. Nu tänker du nog ja men vadå i skolan so what? Om du tänker efter en stund så finns denna typ av beteende genom hela samhället. På arbetsplatser, chefspositioner, styrelser och hos politiker. I skolan formar vi framtiden och samhället. Så det kan tyckas vara en oskyldig plats men det är den faktiskt inte. Det finns ett större ansvar än vi tror. Är man van att ta plats gör man det på den andras bekostnad till varje pris.

Så om jag skulle få lust att skrika helt okontrollerat, sparka sönder något eller skälla ut någon. Som man kan känna när allt bara blir för mycket. För man är ingen supermänniska. Ta detta scenario som exempel. En tjej skulle ses som psykisk instabil och opålitlig. En kille skulle bara ses som en människa med häftigt humör. Han har ju säkert något att vara arg över. Hur bedömer du din omgivning? Med sunt förnuft eller efter vad normen har matat dig med genom alla år? Du är själv den förändring du vill se.