Ett Besök På Judo5

Under gårdagen hade jag möjligheten att få åka med mina gamla och nya klubbkamrater ner till Göteborg. Judo5 anordnar för första gången en Oldies träning för gamla och nya judokas över 30 år. Öppet för de tjejer som lagt judo på hyllan för många år sen eller som fortfarande tränar på motionsnivå/tävlar. Eller för den delen börjat träna judo nyligen. Själv var jag för nyfiken för att inte följa med och kika på hur träningarna går till. Var själv inte med pga att jag inte kommit tillräckligt långt fram i min rehabilitering för att kliva upp och genomföra judo.

Men att få se dessa brudar delta, samsas och följa genom träningen var en fröjd. Allt ifrån uppvärmning, kastträning, randori, lek och stretchning. Att se 19 st positiva tjejer från olika klubbar komma samman och ha roligt tillsammans var en upplevelse. Genom tiderna har dessa ute i sina klubbar förmodligen inte varit bortskämda med denna lyxen. En träning endast för tjejer. Genom min tid som judoka har man varit glad om man åtminstonde haft en tjej till i klubben på träningarna. Resterande har varit killar och gubbar i alla dess former. I Judovärlden måste man vara rätt tuff som tjej för att hänga med. Att kunna träna mestadels med killar trots att de ibland är mycket starkare och brutalare. Skulle vilja säga att alla dessa tjejer som hängt kvar genom åren är riktiga superkvinnor.

Och fler behöver vi vara! Fylla på med tjejer och få fler tjejer att växa fram och att få ta plats. Tillsammans med Judo5 tror jag vi är på god väg. Möjligheter för tjejer måste utökas. Allt från träning och projekt till att tydligt ha förebilder och mentorer. Att minska tröskeln in i gemenskapen helt enkelt. Judo i Sverige har förändrats så otroligt mycket de senaste 20-30 åren. Den ibland starka och brutala judon har istället utbytts mot högre teknisk kunnighet och finess. Vilket bara gynnar sporten och speciellt för våra judotjejer världen över. Att se en Grand Prix idag är mycket mer intressant där de visar prov på enormt teknisk kunskap och taktik.

Så där satt jag. Och dessutom såg mina egna två förebilder från förr. Rose-Marie Tell som jag tidigt såg upp till. Som krigar på med sin judo till sista bloddroppen. Och på andra kanten Linda Bredesen som alltid haft och har grym och vacker teknik. Två fantastiska klubbkamrater som alltid kommer vara med mig. Det var dem som fick mig att kämpa det lilla extra. Att känna att jag som tjej kan också! Och att göra det bästa man kan räcker trots vad utgången till slut blir. Att få ha roligt utan press. Det är dessa viktiga byggstenar för att en tjej ska kunna växa inom judo. Fighting Spirit, Förebilder och tron på sig själv.

Att även se min nya klubbkamrat Camilla Wieslander som börjat med judo i senare år imponerar stort på mig. Viljan att lära sig, analysera och slita på träningarna är fantastiskt att se! Visar prov på att man kan verkligen börja med judo närsomhelst i livet. Judo5 gör ett otroligt arbete för våra svenska judotjejer! Keep up the good work!

 
#Judo5 - #JudoSverige - Judo