Den Goda Julen

Julafton.Så många härliga minnen. Inte för jag fått varken stora högar med presenter eller dyra prylar i mina dagar. Utan att få vakna av doften av nygrillad skinka, och en framdukad frukost med familjen. Varm julskinka, rödbetsallad, smörgåsar, hushållsost, Oboy samt tända ljus. Morgonrockfamiljen kring det runda bordet. Sådana ögonblick etsar sig fast och även om jag vaknar hemma i min egen lya så har jag ändå känslan med mig i minnet. Kommer ihåg pirret i magen, doften av granen och pyntandet dagen innan.
 
Längtan till Farmor och Farfar, Mormor och Morfar, övriga släkten kom och Kalle Anka. Nuförtiden är skaran glesare, hade gärna haft mina mor o farföräldrar runt mig kring denna högtid. Tryggheten bara att ha dem där, krama dem, samtala och skratta tillsammans. Berätta om vad som händer i mitt liv. Ett behov av deras kärlek har alltid funnits sedan barnsben. Julafton ska som givet firas med min familj men normen att det måste vara så för alla tycker jag inte. Vem vet du kanske inte alls har kontakt med din familj av olika anledningar åt båda hållen, barnen är inte alltid rebellerna. Det finns många föräldrar som inte varken förtjänar sina barn eller är ett bra föredöme. Så istället för att pina sig igenom julen så kan man hellre fira den med sina vänner man tycker om.
 
Något jag även tänker på är den dåliga julstressen den kan föra med sig hos andra. Att i panik inte vet vad man ska köpa i julklapp till sina barn eller till sin familj och vänner. Att alltid komma på den bästa julklappen eller kanske till och med den dyraste. Kanske ju dyrare present du köper så känner du att du kompenserar för att du jobbar mycket. Man måste ändå uppskatta att umgås med sin familj och kanske med sitt barn. Både gratis och nyttigt för båda parter. Något annat jag har svårt för är barn som får dyra presenter som tex en dyr dator, telefon eller andra liknande statusprylar. Visst barnen blir överlyckliga men vad lär det våra barn i slutändan? Att kanske inte se värdet i pengar eller arbetet du behöver göra för att få ihop kanske 5000 kr till en Iphone 5. Visst om man arbetar för det eller till och med sparar ihop en del egna pengar och man kanske hjälper dem på vägen dit. Men man ska vara försiktig med sådant tycker jag. Har haft många runt mig både på arbetsplats och i gymnasiet som fått allt de pekat på sedan barnsben och de är rätt lata och gör bara saker de måste göra för att föräldrarna tjatar på dem och kanske till och med måste muta dem.
 
Visst inte alla det stämmer på men det finns exempel. Men alla är olika och det vet jag mycket väl. Jag ser det fina i enkelheten och uppskattar min familj oavsett om jag så inte skulle få några julklappar alls. Hellre en familj bakom som älskar mig än en ytlig familjekontakt med dyra presenter som kompensation. Tillbaka till Julafton. Lugnet och familjetidens högtid. Att få slappna av, äta god mat (även om jag är extremt trött på julmat sedan år tillbaka pga julservering), koppla bort vardagen för en stund och bara njuta av och få skratta tillsammans. För trots allt är jag lyckligt lottad. Min familj är ovärderlig på så många vis och hoppas på så många jular till med dessa.God Jul och Gott Nytt År! Hur firar du din Jul?
 
 
Barn - För och nackdelar - Glädje - Hem - Himmel - Hjärta - Känslor - Omgivning - minnen - stressfaktorer - Älskar VS Saknar
Carina J

Tankvärda ord!....det viktigaste är att få umgås med nära och kära...och inte glömma bort de ensamma människorna omkring oss!....Söt Tomte!...Ha nu en forsatt bra Jul:)

Svar: Så sant! Tack så mycket:) Detsamma till dig! :)
Ellie